Olika judomattor

Nya judomattor införskaffade

Judomattor är en viktig del av varje judoklubb. De ger en säker och bekväm yta för träning och träning. I vår judoklubb har vi beslutat att köpa in nya judomattor till våra medlemmar.

judomattor finns i olika storlekar, färger och tjocklekar. Det finns ingen universallösning när det gäller att köpa judomattor. Varje klubb och varje individ har olika behov och preferenser. Med detta sagt finns det några allmänna riktlinjer som kan hjälpa dig att välja rätt matta för dina behov.

Här är några saker att tänka på när du köper judomattor:

Storlek: Judomattor finns i följande storlekar: 2 m x 1 m, 1,5 m x 1 m, 1 m x 1 m och 0,5 m x 0,5 m. Vilken storlek du väljer beror på vilket utrymme du har till förfogande och hur många personer som kommer att använda mattan samtidigt.

  • Färg: Judomattor finns vanligtvis i röd, blå eller grön färg. Vissa klubbar föredrar att ha mattor som matchar klubbens färger. Andra väljer helt enkelt en färg som de gillar eller som hjälper dem att sticka ut från andra klubbar.
  • Tjocklek: Judomattor finns i olika tjocklekar från 2 cm till 10 cm. Vilken tjocklek du väljer beror på dina behov och preferenser. Om du planerar att använda mattan för tävlingar behöver du en tjockare matta. Om du bara vill använda mattan för träning räcker det oftast med en tunnare matta.
  • Pris: Judomattor kan kosta allt från några hundra kronor upp till flera tusen. Priset du betalar beror på mattans storlek, färg, tjocklek och märke. Det finns många olika märken av judomattor på marknaden, så det är viktigt att göra din research och hitta det bästa priset.

Judomattor är vanligtvis tillverkade av olika material, bland annat skum, vinyl eller gummi. Skummattor är den mest populära mattan som används inom judo eftersom de erbjuder en bra balans mellan komfort och hållbarhet. Vinyl- och gummimattor finns dock också tillgängliga om du föredrar ett annat material.

Vad är judo?

Judo är en japansk kampsport som uppstod i slutet av 1800-talet. Den utövas i stor utsträckning runt om i världen. Judoutövare kallas även judokas.

Judo skapades som en fysisk, mental och moralisk pedagogik i Japan 1882 av Kanō Jigorō (嘉納治五郎). Den kategoriseras allmänt som en modern japansk kampsport, som sedan dess har utvecklats till en distinkt olympisk sport. Dess mest framträdande kännetecken är dess tävlingselement, där målet är att antingen kasta eller ta ner en motståndare till marken, immobilisera eller på annat sätt kuva en motståndare med en nål, eller tvinga en motståndare att underkasta sig med ett ledlås eller ett strypgrepp. Slag och stöt med händer och fötter samt vapenförsvar är en del av judo, men endast i förordnade former (kata) och är inte tillåtna i judotävlingar eller fri träning (randori).